Nakładanie gładzi gipsowej

0
Nakładanie gładzi gipsowej

5 kroków do prawidłowego nakładania gładzi gipsowej.

Krok 1 - Wybierz właściwą gładź gipsową

Dobór odpowiedniej gładzi gipsowej to podstawa sukcesu. Gotową gładź szpachlową wybieramy, jeżeli ważnym kryterium jest oszczędność czasu. Po otwarciu wiaderka z masą można od razu zacząć pracę. Oznacza to oszczędność około 20 minut, które w wypadku masy w proszku przeznaczamy na jej przygotowanie, czyli rozrobienie i odczekanie aż osiągnie właściwą konsystencję.
Gładź szpachlową w proszku (do własnoręcznego przygotowania) wybieramy, gdy priorytetem jest niski koszt remontu. 1m² powierzchni wyszpachlowanej gładzią w proszku NIDA Gładka to ok. 30% oszczędności na materiale w porównaniu do Masy Gotowej PRO.

masa gotowa PROgładź gipsowa NIDA Gładka


Warto pamiętać, że oba typy mas mogą być stosowane do całopowierzchniowego szpachlowania podłoży. Jak pisaliśmy powyżej na decyzję o wyborze masy mają wpływ głównie czas i budżet przeznaczony na remont.
Jeśli na tym etapie  wykonawcy lub inwestorowi ciągle trudno jest podjąć decyzję o wyborze typu masy gipsowej, to powinien zapoznać się z innymi argumentami przemawiającym za produktem gotowym (np. masą PRO oferowaną przez Lafarge Gips):

  • gwarancja prawidłowej konsystencji - masa jest fabrycznie rozrobiona.
  • gwarancja czystości w pomieszczeniu, w którym wykonywane są gładzie. Unikniemy unoszącego się pyłu gipsowego w powietrzu.
  • mniejsza ilość odpadów niż w wypadku gładzi w proszku. Niewykorzystaną masę można zostawić w wiaderku i nakładać ją następnego dnia. W wypadku masy przygotowanej z proszku nie jest to możliwe.
Porównanie gładzi Gipsowa gładź w proszku NIDA Gładka Gotowa masa szpachlowa PRO
Rodzaj masy Gipsowa gładź szpachlowa do ręcznego lub maszynowego całopowierzchniowego szpachlowania ścian i sufitów Uniwersalna, dolomitowa masa szpachlowa do spoinowania połączeń płyt gipsowo-kartonowych oraz ręcznego lub maszynowego szpachlowania całopowierzchniowego ścian i sufitów
Czas obróbki ok. 60 min ok. 60 min
Czas schnięcia Do 24h (w zależności od temperatury i wilgotności otoczenia) Do 24h (w zależności od temperatury i wilgotności otoczenia)
Grubość jednej warstwy 1,0-1,5 mm 1,0-1,5 mm
Przybliżone zużycie ok. 1 kg /1 m² /1 mm - aplikacja ręczna
ok. 0,9 kg /1 m² /1 mm - aplikacja mechaniczna
Przybliżone zużycie - ok. 1,5 kg/1 m²/1 mm
Proporcje mieszanki 0,4 l wody na 1 kg produktu - aplikacja ręczna
0,45 l wody na 1 kg produktu - aplikacja mechaniczna
Nie dotyczy
Temperatura stosowania Temperatura podłoża i otoczenia od +5°C do +25°C Temperatura podłoża i otoczenia od +5°C do +25°C
Opakowania Worek: 25 kg
Paleta: 1050 kg/42 worki
Wiaderko: 20 kg, paleta 640 kg/32 wiaderka
Wiaderko: 5 kg, paleta 600 kg/120 wiaderek

Okres przydatności Produkt przewożony i przechowywany na drewnianych paletach, w oryginalnym nieuszkodzonym opakowaniu oraz w suchych warunkach ma okres przydatności 9 miesięcy Produkt przewożony i przechowywany na drewnianych paletach, w oryginalnym nieuszkodzonym opakowaniu oraz w suchych warunkach ma okres przydatności 9 miesięcy
Zgodność z normami Produkt jest zgodny z PN-EN 13279-1:2008. Produkt posiada atest Państwowego Zakładu Higieny Produkt jest z zgodny z PN-EN 13963:2008 oraz PN-EN 15824:2009. Produkt posiada atest Państwowego Zakładu Higieny

Krok 2 – Prawidłowo przygotuj masę gipsową

Dlaczego to takie ważne? Klient finalny zwraca uwagę przede wszystkim na efekt końcowy. Czy ściana jest gładka, czy nie widać pod światło nierówności i cieni, a także, czy powierzchnia jest odpowiednio twarda –  odporna na uderzenia. A to wszystko zależy od prawidłowego przygotowania masy gipsowej.
Jeśli na budowie zostanie użyta masa gotowa PRO, to ten krok należy oczywiście pominąć. Przygotowanie masy miało już miejsce w zakładzie produkcyjnym.
Kroki, które na tym etapie należy wykonać to:

  • Odpowiedni dobór proporcji gipsu do wody. W innym wypadku masa źle rozprowadza się na podłożu. Dla przykładu w wypadku gładzi w proszku NIDA Gładka należy użyć 0,4 l wody na 1 kg produktu aplikowanego ręcznie i 0,45 l wody na 1 kg produktu, gdy aplikowany jest mechanicznie. Wszystkie mieszanki gipsowe mieszamy wolno obrotowymi mieszadłami mechanicznymi unikając napowietrzenia gipsu szpachlowego.
  • Doprowadzenie masy do właściwej konsystencji. Zbyt wodnista może spływać ze ściany,
    a w  rozrobionej zbyt małą ilością wody powstaną grudki.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Polecamy Ci również

Zobacz także